Endelig to seire!

Postet av Oppdal G16 den 24. Sep 2017

Etter en tung start for 1. laget, snudde vi trenden mot Alvdal. De hadde nok kikket på tabellen før kampen og tenkte dette var grei skuring. Men vi visste en helt annen glød enn tidligere i høst.

Før kampen var vi enige om "no nonsense" i forsvar der det har vært mye baklengsmål i de siste kampene. Plutselig holder vi nullen i en hel kamp og motstander skaper nesten ikke sjanser.

Hvorfor?

1. Forsvaret vant nesten alt av dueller på baller som kom i mot. Først på ballen når det gjaldt, og alltid en i sikring. Suverent av alle fire bak, og med Erik mye mer tydelig og bestemt enn på lenge helt bakerst. Står langt ut og tar alt av forsøk på gjennomspill i bakrom.  Slikt smitter og skaper voldsomt mye mer trygghet.

2. På midtbanen er vi tett opp i ballfører hele tiden, vi sideforskyver mye bedre og har alltid en 2. forsvarer om 1f blir lurt. Dermed blir det tungt for Alvdal, som ender opp med å slå langt i 2. omgang.

3. Med Mohammed på plass klarer vi å holde på ballen oppe på topp, slik at vi kommer etter med midtbane. Vi unngår også mange brudd imot når vi er på vei fram. Dessuten er Mohammed ivrig i press, og skaper usikkerhet hos Alvdal-forsvaret som fikk store problemer på sin høyreside i hele kampen. Det kunne fort blitt både to og tre på alle raidene.

4. Kanter var flinkere til å jobbe ned og inn i banen defensivt. Særlig Christoffer la ned mye arbeid i å presse og stresse motstander. Supert!

Framover var vi, særlig i 2. omgang, flinke til å holde ballen i laget, og vi kom gjennom mange ganger , særlig på venstresiden. Minuset er at vi ikke setter flere mål. Der kan vi bli bedre:

Mer bevisste løp på innlegg og mer trykk bakfra. Spiss på 1. stolpe, en indreløper på straffemerket, motsatt kant på bakerste stolpe. Vi må komme etter når Markus stikker i vei, da er det full fart inn i feltet for begge indreløperne, spiss og motsatt kant. Da har vi fire avsluttere i tillegg til at Markus kan kjøre selv.

Nå har vi fire hjemmekamper på rad, og målet må være å avslutte med fire seire.

Vi starter mot Charlottenlund tirsdag, da skal vi fortsette det kompromissløse forsvarsspillet - men spille oss ut hvis de ligger lavt, slå lenger om de står høyt.

Offensivt skal vi ha mye mer ettertrykk fra midtbanen - og de tre fremme må være flinkere til å slå på 1- og 2-touch. Sett opp trekanter og stikk i nye rom. Det blir garantert treningsfokus også mandag!

Markus er flink til å lukte gjennomspill,  står høyt og bredt. Herlig - utfordringen går til motsatt kant - gjør det samme! Vær klar når bakromspasningen kommer!

Så må indreløpere også se når de ikke er på plass til bakromspasningen - da spiller vi på fot slik at kant kan vandre innover og dra opp rom for back.

2. laget fikk jeg ikke se i dag - men rapporten fra Vegard var meget oppløftende. Masse bra spill, seks mål og gode prestasjoner av alle som var med. Herlig jobba av alle mann!

Denne uka: Trening mandag 17.30, kamp tirsdag 20.00, trening onsdag 19.00 og kamp fredag mot Leik b 18.30.

0 Kommentar

Vi spilte jevnt med topplaget

Postet av Oppdal G16 den 19. Mai 2017

Vi fikk dårlig betalt for den gode innsatsen mot Alvdal - som er topplaget i divisjonen. Før kampen pratet jeg med Alvdal-trenerne, og de sa noe jeg ikke nevnte for dere:

De stilte med fire spillere som har debutert for Alvdals A-lag i 4. divisjon!

Men hvem kunne se hvilket lag som har hatt fire spillere på A-laget den første halvtimen?

Da vant vi dueller, hadde kontroll bakover, var presise i pasningsspillet og kom til flere store sjanser. Det hadde ikke vært noe å si på 2-0 til oss til pause. Istedet får vi én unødvendig imot rett før pause - og da mister vi litt trua.

2. omgang blir litt svakere, vi blir for mye med på langball-fotballen til Alvdal. Vi må prøve å spille mer via midtbanen, og få bevegelse rundt ballfører med trekanter.

Alvdal hadde et solid forsvar, men vi kom til sjanser også i 2. omgang. Når vi måtte framover for å utligne, og vi gikk over til tre bak og to spisser, fikk vi to bakover istedet for å utligne. Men vi må tørre og våge mer framover, vi ble litt for forsiktige også når vi må ha mål.

Totalt sett: Vi holder topplaget i divisjonen hele kampen, det er herlig fightervilje over hele linjen. Et flott bilde på det er Jo sitt returløp etter å ha mistet ballen etter et soloraid der han nesten er gjennom på mål. Han snur og løper, og takler til innkast etter 40 meters knallhard spurt tilbake. Et skoleeksempel på gjenvinningsvilje. Herlig å se!

Tre ting å tenke på etter kampen:

1. Kantspiller må holde bredden. Ligg på sidelinja - da får dere vinkel på mål og medspillere framfor å trekke inn og komme oppi indreløper.

2, Unngå offside på kant ved å gjøre som Helland på RBK og gjør et bua løp først før du stikker. Mulig et par offsideavblåsninger var feil, men dommeren dømmer. Det må vi slutte å irritere oss over.

3. Større presisjon i pasninger. Vi har for mange feilpasninger når vi slår helt upressa, særlig i andre omgang. Indreløperne Gisle og Halvor, og sentral midtbane, er i nærheten nesten overalt på banen. Finn dem med enkle, vinkla pasninger. Det gjelder særlig back, midtstoppere og kanter - så gjør vi nye løp når pasningene har gått.

Nå er det Melhus og Freidig neste, spiller vi som mot Alvdal mot dem blir det garantert mål og poeng!


0 Kommentar

To seire og to nye øvelser

Postet av Oppdal G16 den 14. Mai 2017

To kamper - to seire. Det smaker deilig, og vi vinner selv om vi ikke er på maxnivå verken mot Gimse eller Tolga/Vingelen.

Mot Gimse var det ruskete i 1. omgang, for store avstander defensivt, for tett offensivt. Det er motsatt gutter - vi komprimerer defensivt og sprer oss offensivt. Husk det - og særlig på midtbanen der trioen skal danne en trekant offensivt med nok avstander til å gi forsvaret tre alternativer til oppspill via midten.

2. omgang ble mye bedre - og vi hadde egentlig full kontroll selv om målene kom sent. Igjen er vi kvasse på venstrekanten, der Markus er god når han får sette fart på framover. Da åpner det seg for innlegg fra kant – og vi hadde gode løp bakfra. Fyller vi på ved de tre viktigste plassene (første stolpe, bakre stolpe og 45 ut) når vi kommer rundt på kantene blir det mål! flotte mål av Chris (45 ut), Markus (alene med keeper etter nydelig frispilling av Gisle) og Edvard som på motsatt kant kommer forbilledlig på bakerste stolpe. Helt etter boka!

Vi tok opp i pausa en detalj fra 1. omgang som bedret seg betraktelig. Midtstopper må ikke gå utover i banen når en tar med seg ball ut fra forsvar. Da stenger vi rom, skaper ingen vinkler for pasninger og back og kant blir springende med ryggen til ball. Da ender det med som i 1. omgang at vi lemper lang ball fram.

Utfordre istedet bakfra innover i banen, og spill ut til back eller sentral midtbane før (!) dere får noen opp i kroppen. Da får vi vinkler på pasningene. Eventuelt før gjennom ledd hvis det er rom. Men da må sentral midtbane holde igjen.

Øyvind hadde tre sterke omganger, godt å ha tometersmannen tilbake! Spiller med stor ro og selvtillit i midtforsvaret, og nesten i overkant arrogant og rolig enkelte ganger. Men sammen med kjappe Eldar er dere en stopperduo som tar det meste. Dessuten har Øyvind en pasningsfot som kan slå langt når motstanderen står høyt. Det er viktig, vi kan ikke spille oss ut alltid. tenk variasjon: trill ball og lur motstander fram, og så kan det slås langt hvis de er overivrige.

2. laget hadde en enklere motstander relativt sett, Tolga/Vingelen hadde lite å by på foruten lange baller framover. Vi spilte i to minutter fra avspark før de var borti ballen. Det er tålmodighet - og selv om vi ikke skaper noe farlig gir det selvtillit å kontrollere ball så lenge. Fortsett med det i slike kamper, det er kjempegod læring.

Tenk alltid at vi skal gjøre noe konstruktivt med ball - og hold ball i laget med tålmodighet. En detalj: Bruk keeper (som må si fra!) om vi er presset i ryggen, det er nødløsning å slå ballen ut over dødlinja. Vend via keeper.

Flotte detaljer som målet der Markus spiller vegg med Edvard og går gjennom og scorer. Dette har jeg mast mye om - endelig kom det.

Edvard har også et knallskudd etter gjenlegg av Halvor. Vi må sette hverandre mer opp til skudd - dette var et skoleeksempel og Edvard får vist at han har en knallgod skuddfot.

Fortsatt er det noen av dere som er i overkant glad i ball – det sinker framdrift og rom tettes igjen. Løft blikk, ta tidligere avgjørelser og spill kjappere. Dette skal vi få fram når vi får tatt opp kamper på video. Kommer dere 1 mot 1 må dere gjerne prøve ut dribling, 1 mot 5 lønner det seg med pasning...;-)

Alt i alt veldig mye bra, og vi har tatt store steg lagmessig i løpet av våren. Mer skal det bli!

Nå skal vi øve på å spille oss gjennom midten - og jobbe med gjenvinning og komme oss raskt ut av farlige situasjoner. To øvelser vi skal kjøre denne uka er disse:

Denne er fra RBK fotballskole, tror vi har brukt den før. Nå skal vi kjøre den mandag i litt større format med litt mer rom og kamplikt til 11-er.

Onsdag kjører vi en annen øvelse med 7/8 mot 3/4 der laget med flest spillere får poeng ved 10 pasninger - de med 3/4 skal score på fire småmål. Momenter: Orienteringsevne, pasning, romforståelse, gjenvinning.


Per Roar


0 Kommentar

Sju ting vi må rette på defensivt

Postet av Oppdal G16 den 6. Mai 2017

Da kom vi ned på jorda etter god sesongstart - og to seire mot to svake lag. Astor var ikke av TryggLade-kaliber, men hadde et par spillere med ekstremferdigheter som var utslagsgivende. Vi skaper masse sjanser og scorer tre. Men ruskete defensiv jobbing i hele laget gjorde at vi slapp inn sju mål.

Hvorfor kommer målene? Jo, først og fremst disse sju faktorene som vi skal jobbe med de neste tre treningene:

1. Unngå overganger i mot

Det enkleste for å unngå mål er å ikke miste ballen. Vi var stressa og slo mye feilpasninger i farlig sone - og på vei framover. Når de da har lynraske folk i angrep, får vi trøbbel.

Ha tålmodighet og velg sikre løsninger i etablert spill i forsvarsledd og midtbane. I siste tredjedel av banen kan vi ta større risiko og drible/utfordre en mot en.

2. Press på ballfører i midtbaneleddet.

Noen slår gjennombruddspasningen, de må vi presse og stresse. Da må vi ligge kompakt i midtbaneleddet, der hadde vi for store avstander mot Astor. Vi skal ha en trekant, der Eirik i utgangspunktet ligger bakerst. Er han med framover må indreløpere gå ned og ta den rollen. Også kantspillere og spiss jobber defensivt, og kan stoppe overganger. Husk at stress er like viktig som press! La forsvarsspillerne kjenne pusten i nakken så blir pasningene dårligere!

3. Ta ut sikring hvis det ikke er press på ballfører.

Vi kan ikke ligge tett opptil den vi markerer om det ikke er press på ballfører. Da blir et spurtduell! Ta ut sikring når vi ser at det vil komme en gjennombruddspasning, oftest gjelder dette Eldar. Når dommerne ikke har linjemenn, kan vi ikke stole på å sette motstander i offside. Skaff deg fem meters forsprang ved å ta ut sikring når pasningen slås.

4. Ha sikring på 1. forsvarer

Et par av målene var en ren spasertur gjennom forsvar fordi vi ikke hadde sikring på 1. forsvarer. Det skjer fordi vi ikke gjorde punkt fem:

5. Skyve over i forsvar

Vi må sideforskyve i forsvar nettopp for å skaffe sikring til 1. forsvarer. Det ble for store avstander mellom back og midtstopper mot Astor. Vi må være mer kompakte internt i forsvarsleddet.

6. Keeper må stå høyere i banen

Erik, Eric eller Andreas: Mot lag som slår bakromspasninger som Astor - tør å stå høyt! Keeper kan fange opp mange gjennombruddspasninger om dere tør å stå fem-ti meter lenger ut enn vi gjør. Stå på 16-metersstreken når vi har ball! En moderne keeper er like mye utespiller som målvakt, setter i gang angrep og er sikring bakerst. Fordel ballene med kompispasninger langs bakken - og er vi presset så er det lov å ta på ryggsekken, få løftet ballen og slå den ut mot kantene.

7. Prat hverandre trygge!

Det ble også en del misforståelser og dårlig kommunikasjon i bakerste ledd mot Astor. Vi må prate mer sammen og gjøre hverandre tryggere. Da blir vi også mer bestemt og vi vinner dueller. Usikkerhet og lite kommunikasjon gjør at vi blir ubesluttsomme og ingen går i dueller. Det skjedde også mot Astor.

Ingen grunn til å deppe over 3-7, men ta lærdom av det som skjedde. For det positive er er at vi framover skapte mye også mot Astor, og det er viktig å ta med seg videre. Forsvarssspill kan enkelt forbedres fort, angrepsspill tar det lang tid å få fasong på. Vi har egentlig kommet langt med angrepsspillet, og ikke helt kommet i mål med det første.

Nå blir det fokus på forsvarsspillet fram mot Gimse-kampen. De skal vi ta! Vi kommer til å spille mye angrep-forsvar på stor bane for å trene nettopp press, sikring, sideforskyving, prating.

Per Roar


0 Kommentar

Tøff fredagskveld mot Trygg/Lade

Postet av Oppdal G16 den 29. Apr 2017

Etter en meget god sesongstart med to seire og godt spill, ble det en test på toppnivået i 2. divisjon mot Trygg/Lade. Vi møtte det klart beste laget vi har møtt i år, og med mange skader og sykdom i stallen ble det en slitsom kveld utover i 2. omgang.

Hvis vi er resultatfokusert, blir det tungt å tape 0-6. Er vi utviklingsorientert, og ser bak resultatet, er det mye bedre:

Vi har nå Jo, Sander, Øyvind og Ardiz ute med skader. Heine er syk, og Vetle meldte forfall pga sykdom. Vi startet dermed uten mange fra førstelaget – før kampen.

Vi holdt likevel godt følge med TryggLade i 1. omgang, fikk to uheldige mål i mot, men skapte også mange nok sjanser til å ha to mål selv. Men vi lyktes ikke, det må nok trenes avslutninger - og flere må komme på løp når Markus stormer frem. Det går fort og da må indreløper, spiss og motsatt kant være på plass i feltet!

Etter pause måtte Halvor tidlig ut med ankelskade, og så forsvant Gisle med magesmerter. Dermed var midtbanen vi egentlig skulle stilt med borte, og da ble det tøft med mange rokeringer på posisjoner og lag. Selv om mange sto opp og kjempet durabelig, ble det for stor nivåforskjell på lagene.

TryggLade er på et høyere nivå i presisjon, duellstyrke og fysikk enn mange på vårt lag fredag kveld, det må vi bare erkjenne. Men vi har spillere som har spilleforståelsen i orden, fysikken kommer etterhvert den! Det hadde vært verre om forståelse og teknikk var fraværende, så dette blir bra når vi får lagt litt muskler, centimeter og kilo på kroppen!

Ingen grunn til å deppe over å tape mot topplaget med over halve førstelaget sittende på benken i 2. omgang!

Mange av dere har tatt store steg i spilleforståelse og lagstruktur, samt ballbehandling i pressa situasjoner, bare på to-tre måneder. vi skal fortsette med å trene på små flater, nettopp for å tvinge fram hurtig ballbehandling og mange dueller. Vi må tenke og handle enda hurtigere med enda større presisjon!

Mot Astor neste torsdag håper vi at både Vetle, Jo og Halvor er klar igjen - og at vi slipper å slite for mye på G14.

2. laget har ikke kamp neste uke.

Trening søndag - der vi tar tak i et par moment fra gårsdagens kamp:

1. forsvarerjobben handler om å komme hurtig opp i motspiller, sidestille, senke fart – og til slutt takle. I går solgte vi oss litt for lett over hele banen. Hvorfor skjedde det?

Dessuten; vi slo mange, slurvete og farlige pasninger i går inn i «no go»-sone. Ble vi stressa eller ble vi så utålmodige etter å komme framover at vi tok sjansen for tidlig?

Takk til Amund, Sander og Gisle fra G14 for topp innsats! At så mange fra G14 nå får prøve seg er utrolig bra for spillerutviklingen, slik flere fra G16 kan få prøve seg i kamp for juniorlaget og på trening med A-lag/juniorlag.

Per Roar


0 Kommentar

Levert av IdrettenOnline