Sju ting vi må rette på defensivt

Postet av Oppdal G16 den 6. Mai 2017

Da kom vi ned på jorda etter god sesongstart - og to seire mot to svake lag. Astor var ikke av TryggLade-kaliber, men hadde et par spillere med ekstremferdigheter som var utslagsgivende. Vi skaper masse sjanser og scorer tre. Men ruskete defensiv jobbing i hele laget gjorde at vi slapp inn sju mål.

Hvorfor kommer målene? Jo, først og fremst disse sju faktorene som vi skal jobbe med de neste tre treningene:

1. Unngå overganger i mot

Det enkleste for å unngå mål er å ikke miste ballen. Vi var stressa og slo mye feilpasninger i farlig sone - og på vei framover. Når de da har lynraske folk i angrep, får vi trøbbel.

Ha tålmodighet og velg sikre løsninger i etablert spill i forsvarsledd og midtbane. I siste tredjedel av banen kan vi ta større risiko og drible/utfordre en mot en.

2. Press på ballfører i midtbaneleddet.

Noen slår gjennombruddspasningen, de må vi presse og stresse. Da må vi ligge kompakt i midtbaneleddet, der hadde vi for store avstander mot Astor. Vi skal ha en trekant, der Eirik i utgangspunktet ligger bakerst. Er han med framover må indreløpere gå ned og ta den rollen. Også kantspillere og spiss jobber defensivt, og kan stoppe overganger. Husk at stress er like viktig som press! La forsvarsspillerne kjenne pusten i nakken så blir pasningene dårligere!

3. Ta ut sikring hvis det ikke er press på ballfører.

Vi kan ikke ligge tett opptil den vi markerer om det ikke er press på ballfører. Da blir et spurtduell! Ta ut sikring når vi ser at det vil komme en gjennombruddspasning, oftest gjelder dette Eldar. Når dommerne ikke har linjemenn, kan vi ikke stole på å sette motstander i offside. Skaff deg fem meters forsprang ved å ta ut sikring når pasningen slås.

4. Ha sikring på 1. forsvarer

Et par av målene var en ren spasertur gjennom forsvar fordi vi ikke hadde sikring på 1. forsvarer. Det skjer fordi vi ikke gjorde punkt fem:

5. Skyve over i forsvar

Vi må sideforskyve i forsvar nettopp for å skaffe sikring til 1. forsvarer. Det ble for store avstander mellom back og midtstopper mot Astor. Vi må være mer kompakte internt i forsvarsleddet.

6. Keeper må stå høyere i banen

Erik, Eric eller Andreas: Mot lag som slår bakromspasninger som Astor - tør å stå høyt! Keeper kan fange opp mange gjennombruddspasninger om dere tør å stå fem-ti meter lenger ut enn vi gjør. Stå på 16-metersstreken når vi har ball! En moderne keeper er like mye utespiller som målvakt, setter i gang angrep og er sikring bakerst. Fordel ballene med kompispasninger langs bakken - og er vi presset så er det lov å ta på ryggsekken, få løftet ballen og slå den ut mot kantene.

7. Prat hverandre trygge!

Det ble også en del misforståelser og dårlig kommunikasjon i bakerste ledd mot Astor. Vi må prate mer sammen og gjøre hverandre tryggere. Da blir vi også mer bestemt og vi vinner dueller. Usikkerhet og lite kommunikasjon gjør at vi blir ubesluttsomme og ingen går i dueller. Det skjedde også mot Astor.

Ingen grunn til å deppe over 3-7, men ta lærdom av det som skjedde. For det positive er er at vi framover skapte mye også mot Astor, og det er viktig å ta med seg videre. Forsvarssspill kan enkelt forbedres fort, angrepsspill tar det lang tid å få fasong på. Vi har egentlig kommet langt med angrepsspillet, og ikke helt kommet i mål med det første.

Nå blir det fokus på forsvarsspillet fram mot Gimse-kampen. De skal vi ta! Vi kommer til å spille mye angrep-forsvar på stor bane for å trene nettopp press, sikring, sideforskyving, prating.

Per Roar


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert avIdrettenOnline